Hogyan válassz betűtípust? – 5 szempont, ami segíthet

2023.11.15.
Hogyan válassz betűtípust?

Az arculattervezés során a színek mellett a fontok kiválasztása is kulcsfontosságú lépés. A választott betűtípusok meghatározzák, hogy hogyan érzékeli a célcsoportod a márkádat, milyen üzenetet közvetítesz feléjük.

Most mutatok neked 5 szempontot, melyeket figyelembe kell venned, hogy te is ki tudd választani a megfelelő betűtípusokat a vállalkozásod számára.

Mindig az olvashatóság az első!

Az esztétikum mellett mindig prioritást élvez az olvashatóság. Olyan fontokat válassz, melyek könnyen olvashatók online és offline felületeken is. A díszesebb, kalligrafikus fontokat inkább csak díszítésre, esetleg címsorokban használd.

Illeszkedjen a márkád személyiségéhez

A választott betűtípusoknak tükrözniük kell a márkád stílusát, személyiségét. Például egy elegáns, modern cég esetén az egyszerűbb, letisztultabb fontok lehetnek ideálisak, míg egy gyerekeknek szánt márka esetén választhatsz játékosabb, merészebb betűtípusokat.

A célközönséghez is passzoljon

A választott fontoknak nem csak a márkád értékeit kell tükrözniük, de meg kell felelniük a célcsoportod preferenciáinak is. Egy fiatalabb közönséghez a merészebb betűformák, míg egy konzervatívabb réteghez inkább a letisztult, hagyományos tipográfiák illenek.

Maximum 3 font

Ne használj 3-nál több betűtípust se a logódban, se a weboldaladon, se más megjelenésedben. A túl sok betűtípus használata zavarossá teszi az összképet, és a márkád megjegyezhetőségét is nehezíti. Fontos az egységes kinézet minden felületen, ezt ne feledd!

Csak jogtiszta fontokat használj!

Tudtad, hogy a fontoknak háromféle felhasználási engedélye lehet? Az első, amikor teljesen ingyenesen használhatod a betűtípusokat (például Google Fonts). A második, amikor személyes felhasználásra kapsz engedélyt ingyenesen, de üzleti célra már nem használhatod fel az adott betűtípust. És a harmadik, amikor mindenképpen meg kell vásárolnod a licencet, akkor is, ha személyes, és akkor is, ha üzleti célra szeretnéd használni az adott fontot. Mindig nagyon figyelj oda, hogy csakis jogtiszta betűtípust használj. Így egyrészt nem kell tartanod egy esetleges jogi vitától, másrészt tiszteletben tartod más szellemi termékét.

A fontok kiválasztása tehát nem csupán esztétikai kérdés, hanem alapvetően határozza meg a márkád arculatát és azt, hogy hogyan szólítod meg a célcsoportod. A választott tipográfiád legyen egyedi, legyen összhangban a márkáddal, hogy hozzájáruljon a pozitív ügyfélélményhez!

Segítségre van szükséged? Vedd fel velem a kapcsolatot, és segítek neked megtervezni azt az arculatot, ami a legjobban tükrözi a vállalkozásod értékeit, és felkelti a célcsoportod figyelmét.